Toimintakertomus: Aktiivinen syyskausi 2021

Toimintakertomus: Aktiivinen syyskausi 2021

Helppokäyttönäkymä

Toimintakertomus vuodelta 2021

Koronapandemian ja keskeneräisen rokotustilanteen vuoksi alkuvuosi 2021 oli yhdistyksen toiminnassa melko hiljaista. Vuosikokoukseen De Gamlas Hem- ravintolan kabinetissa huhtikuussa osallistui jäseniä enemmän etäyhteydellä kuin paikan päällä. Etäyhteydet hoiti Heli Hongisto Tilanhoitajat Oy:stä. Metsänhoitaja Tomas Landers esitelmöi metsäkiinteistöjen kokonaisvaltaisesta hyödyntämisestä.

Viestintäryhmän nimeäminen

Kesän alussa nimettiin viestintätyöryhmä, joka on kehittänyt jäsenkirjeiden lähettämistä sekä nettisivujen uusimista.

Metsätaitokilpailut Oulunsalossa

Loppuvuoden aikana pidettiin yksi tilaisuus jokaisen kalenterikuukauden aikana. Elokuun lopulla pidettiin metsätaitokilpailut Oulunsalossa Paukun majalla ja Tornator oyj;n maalla  lentokentän ja meren välisellä alueella. Maankäyttöasiantuntija Heikki Leppänen kertoi Suomen suurimman yksityisen metsänomistajan, Tornatorin metsätilojen hoidosta, ostosta, myynneistä sekä vuokraamisesta, jota on pyritty laajentamaan viime aikoina. Matkalla kilpailupaikalle tutustuttiin myös Haulikkorataan Oulun Seudun Haulikkoampujat ry;n Esa Heinosen johdolla. Ratamestareina olivat Timo Pietilä, Keijo Havula ja Arto Hongisto. Kilpailuun osallistui runsaasti myös yhdistykseen kuulumattomia alan harrastajia, jotka olivat saaneet tiedon kilpailuista puskaradion kautta. Kilpailun voitti selvästi Pentti Oinas Kiuruvedeltä. Toinen oli Osmon kokenut kilpailukonkari Antti Lithovius Lumijoelta, niin kuin edellisvuonnakin. Kolmanneksi tuli Tuomo Saastamoinen Kiuruvedeltä, 4. oli Veikko Heikkinen Pyhännältä  ja 5. oli Osmon jäsen Kullervo Kanniainen Revonlahdelta.

Akkusahakurssi Martinniemessä

Syyskuussa pidettiin akkusahakurssi Martinniemessä. Yhteistyökumppaneina olivat Ollilan tilan isäntä Heikki Aarnipuro, Husqvarnan konsulentti Pasi Rissanen sekä Tarvikekeskus Oy Oulusta, Akkusahoihin perehdyttiin lähes 200 vuotta vanhassa Ollilan pirtissä sekä käytännön töissä Luukelan perällä. Paikalla oli yli pari kymmentä akkusahoista kiinnostunutta.

Metsitystilaisuus Oulunsalon Varjakassa

Valtiovalta on asettanut erityisiä odotuksia sen hyväksi, että hiiltä sitovia elementtejä saataisiin lisätyksi Suomen luonnossa ilmastonmuutoksen haittavaikutuksien torjumiseksi. Kertomusvuoden alussa tuli voimaan sen vuoksi laki, jonka perusteella on mahdollista saada huomattavaa tukea joutoalueiden metsitykseen vielä parin vuoden ajan. Osmo ry on pyrkinyt vaikuttamaan lain yksityiskohtiin ja on tiedottanut siitä tehokkaasti. Lokakuussa järjestettiin Oulunsalon Varjakassa tilaisuus, jossa metsitys- ja tukiasioita selvitettiin sekä teoriassa että käytännössä. Rahoitusasoista teki selkoa rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen metsäkeskuksesta Rovaniemeltä ja käytännön metsitystoimenpiteistä Jukka Hakko Varjakasta, Paikalla oli 25 metsitystoimenpiteiden suunnittelijaa.

Tähti-ilta

Marraskuussa pidettiin Oulussa tähti-ilta, joka on jouduttu koronan vuoksi perumaan jo kahdesti aiemmin. Taivaan tähdistä kertoi havainnollisesti Pakkalan salin suurella näytöllä astrokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainio Oulusta. Hänen otoksiaan ovat julakisseet mm. monet kansainväliset lehdet ja toimijat esim. Nasa ja Vatikaani.

Stora Enson tähtitilistä ja muista puukauppa-asioista ja Oulun uuden kartonkitehtaan puunhankinnasta kertoi Stora Enso Metsän Pohjois-Suomen aluejohtaja Esa Ojala. Paikalla oli myös metsäasiantuntija Mika Kauppi Oulusta. Heidän esityksistään sai erittäin selkeän kuvan siitä mitä Stora Enso on tänä päivänä Oulun seudulla ja maailmanlaajuisesti. Paikalle Pakkalan saliin oli tullut n 40 asoista kiinnostunutta.

Pikkujouluretki

Perinteinen pikkujouluretki tehtiin joulukuussa Kemiin. Iissä Kärkkäinen Oy esitteli Vaellan-kevytmoottorikelkkaa, jossa samaan runkoon saadaan sekä lelkka että mönkijä.. Matkalla Istä Kemiin Meri-Lapin Etämetsänomistajien puheenjohtaja Tytti Ahoranta kertoi CLT-puulevyjen käytöstä pehmeiden maiden puunkorjussa. Hän esitteli myös Kemin kaupunkia sekä Metsä-Fibren uuden biotuotetehtaan rakennustyömaata. Maittava joululounas nautittiin Lumilinnan Lumihiutale-ravintolassa. Samassa yhteydessä Osuuskunta Metsäliiton Kemin piirin päällikkö Jarkko Parpala esitteli ajankohtaisa rakennushankkeen ja puunhankinnan kysymyksiä. Paluumatkalla bussissa Raili Raittinen piti jouluaiheisen tietokilpailun, jonka voitti Jukka Heiko. Matka tehtiin lähes täydellä 50 hengen bussilla.